Kleurenpunctuur: achtergrond en basisprincipes

Kleurenpunctuur

Kleurenpunctuur volgens Peter Mandel is de behandeling van huidzones en acupunctuurpunten met gekleurd licht. Deze energetische behandelwijze is een waardevolle toevoeging voor o.a. acupuncturisten.

Holistische geneeskunde met licht en kleur bestaat al eeuwen. De grote verdienste van de Duitse heilpraktiker Peter Mandel is dat hij het in een eigentijds jasje heeft gestoken en verder heeft ontwikkeld. Hij combineert de kennis van de traditionele Chinese Geneeswijze met de modernste wetenschappelijke ontdekkingen.

Achtergrond

Dr. John Ott, een van de pioniers op het gebied van lichttherapie, bewees dat wij mensen fotosynthetisch zijn, net als planten1. We absorberen licht door onze ogen en huid. Hij voert aan dat de hele huid zonne-energie-cellen heeft, die helpen bij het produceren van koolhydraten, eiwitten en DNA. Hij stelt dat iedere voedingsstof die we innemen, een maximum golflengte absorptie karakteristiek heeft. Dit houdt in, dat voordat we iedere substantie nuttig kunnen maken, het eerst door een serie chemische reacties moet gaan, die weer afhankelijk zijn van de energie die we krijgen van verschillende licht-golflengtes. Als er niet genoeg licht is, zijn deze processen dus maar ten dele effectief. Dit beïnvloedt onze stofwisseling, absorptie en assimilatie van voedingsstoffen en enzymen.

Onderzoekers Martinek en Berezin beweren dat sommige kleuren van het spectrum bepaalde lichaamsenzymen tot 500% effectiever maken.

Onze cellen communiceren via licht

Dr. Fritz-Albert Popp van de universiteit van Kaiserslautern in Duitsland ontdekte in de jaren ’70 dat levende cellen licht uitstralen. Deze lichtdeeltjes noemde hij biofotonen. Zijn onderzoek toonde ook aan dat deze biofotonen informatie doorgeven aan andere cellen2. Dit licht in iedere cel is uiterst zwak, maar kan met speciale apparatuur worden gemeten. Tevens toonde hij aan, dat dit licht betrokken is bij tal van stofwisselingsprocessen in de cellen3.

Cellen communiceren dus via lichtsignalen, zoals Popp heeft aangetoond. In de kleurenpunctuur, die door de Duitse natuurgeneeskundige Peter Mandel is ontwikkeld, wordt dit gegeven van lichtstraling in de cellen en tussen de cellen onderling gebruikt. Punten op de huid worden bestraald met gekleurd licht om de lichthuishouding in het lichaam beter in balans te brengen.

Kleuren werken als informatiedragers

De kleurenleer van Goethe is al een paar eeuwen oud – zijn boek Farbenlehre dateert uit 1810 - maar wordt nog steeds als toonaangevend beschouwd. Hij beschreef als eerste de gevoelseffecten van kleuren, hun onderlinge samenhang en werking. De primaire kleuren zijn rood, geel en blauw; de andere kleuren zijn samenstellingen hiervan. Als secundaire kleuren zijn er: oranje, groen en violet. Zo ontstaan er drie paar complementaire kleuren: rood - groen; geel - violet en blauw - oranje. Hiermee activeren of sederen we de meridiaanpunten.

Peter Mandel voegt aan de drie primaire en de drie secundaire kleuren nog de kleur turquoise. Turquoise heeft geen complementaire kleur. In zijn behandelpraktijk bleek dit de kleur te zijn die werkt op het onderbewuste deel van de geest – het is de kleur van de ziel.

Kleurenpunctuur

Kleurenpunctuur werkt dus met licht en kleuren: de zeven basis- of lichaamskleuren: rood, oranje, geel, groen, turquoise, blauw, violet. Met een speciaal lantaarntje wordt dit gekleurde licht ingestraald in de acupunctuurpunten op de huid. Kleurenpunctuur voert uitbalancerende informatie toe via de huid, die dus, net als de ogen, licht en kleurimpulsen opneemt. Het licht (energie) en kleur (informatie) worden via de meridianen en de cellen aan het hele systeem doorgegeven, en werken harmoniserend op het gehele lichaam. De verschillende kleuren hebben elk hun specifieke werking dank zij hun golflengte en werking op specifieke orgaantrillingsgetallen. Dat meridianen licht en kleur geleiden werd bewezen in het Instituut voor Klinische en Experimentele Geneeskunst in Nowosibirsk in Rusland4.

In de behandelpraktijk werken kleurenpunctuur-therapeuten ook nog met andere kleuren. Dat zijn de zogenaamde zielsgeestkleuren: lichtturquoise, lichtgroen, purper en roze. Verder zijn er de drie grijstinten, ultraviolet (370nm) en infrarood (950nm). Ultraviolet en de grijstinten worden toegepast bij klachten die emotionele achtergronden hebben. Infrarood wordt vooral gebruikt bij pijnbestrijding.

Meer informatie?

Over de auteur: Praveeta Timmerman

Praveeta Timmerman is de oprichtster van het Instituut voor Kleurenpunctuur, een praktijk voor licht- en kleurtherapie. Daarnaast organiseert zij workshops, trainingen en bij- en nascholingsdagen over onder meer licht- en kleurtherapie en kirlianfotoanalyse voor therapeuten. Vooral de combinatie van wetenschap en oude kennis uit de esoterie vindt zij aantrekkelijk in de kleurenpunctuur.

Praveeta Timmerman volgde eerder de opleidingen Esogetische Kleurenpunctuur en Kirlianfotografie, o.m. aan het Mandel Institut für Esogetische Medizinin Bruchsal, Duitsland en het International Osho Meditation Resort in Pune, India.

Bronnen:
1: Color and Light: Their Effects on Plants, Animals and People, The International Journal of Biosocial Research, Special Subject Issue, Vol. 7 1985
2, 3: Dr. Fritz-Albert Popp: Biologie des Lichtes, Berlin, Hamburg 1984, Verlag Paul Parey
4: Pankratov, Sergei: Meridiane leiten Licht. Raum & Zeit, Vol.7, No.35 (August/September 1988), pp.16-18.

Vond je dit artikel interessant?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang informatie over acupunctuur & Chinese Geneeskunde

We respecteren jouw privacy en gebruiken jouw e-mailadres alleen om je informatie en updates te sturen. Afmelden kan op ieder moment.