Kruidenformules en het prikkelbaredarmsyndroom (PDS)

Kruidenformules

Dit artikel is onderdeel van het dossier "Acupunctuur en kruiden bieden verlichting bij prikkelbaredarmsyndroom"


Iberogast (SWT5)

De kruidenformule Iberogast (SWT5) bevat extracten van 9 kruiden en is speciaal ontwikkeld voor maag-darmklachten waarvoor geen lichamelijke oorzaak gevonden kan worden. Hier valt ook het prikkelbaredarmsyndroom onder en de effectiviteit van Iberogast bij PDS is dan ook onderzocht.

In een onderzoek werd gekeken hoe effectief Iberogast buikpijn en andere PDS klachten kan verlichten. Onderzoekers vergeleken het effect van Iberogast met het effect van een placebo, met een aangepaste versie van Iberogast (met slechts 6 kruiden in plaats van 9) en met een preparaat met het extract van 1 kruid, Iberis amara.

Zowel Iberogast en de aangepaste versie van Iberogast waren significant effectiever in het verlichten van buikpijn en PDS-klachten dan de placebo. Het verschil in effect tussen het extract van Iberis amara en de placebo was minimaal.

Iberogast bevat extracten van deze 9 kruiden:

 • Iberis amara (hele plant) (Bittere scheefbloem)
 • Chelidonium majus (wortel) (stinkende gouwe)
 • Silybum marianum (vrucht) (mariadistel)
 • Melissa officinalis (blad) (citroenmelisse)
 • Carum carvi (vrucht) (karwij)
 • Glycyrrhiza glabra (wortel) (zoethout)
 • Angelica sinensis (wortel) (Chinese engelwortel / vrouwelijke gingseng / Dong Quai)
 • Matricaria recutita (bloem) (echte kamille)
 • Mentha piperita (blad) (pepermunt)

Tong Xie Ning

Een andere Chinese kruidenformule Tong Xie Ning, bestaande uit 4 verschillende kruiden, bleek tevens effectief te zijn in het verminderen van PDS-klachten. Het effect van deze samenstelling werd onderzocht onder PDS patiënten die voornamelijk last hadden van diarree.

Patiënten die de kruidenformule innamen ervoeren een significant grotere afname van de pijn door de PDS in vergelijking met patiënten die een placebo innamen. 82.7% van de patiënten die Tong Xie Ning innamen rapporteerden een afname van pijn; in de placebo groep was dit slechts 39.3%. Ook de frequentie en duur van de buikpijn nam meer af door inname van de kruidenformule dan door inname van een placebo.

Door Tong Xie Ning verbeterde de ontlasting van structuur en vorm, de frequentie van de stoelgang was lager en patiënten hadden minder last van de stoelgang zelf (allen vergeleken met het effect van een placebo). De diarree zelf verbeterde in 86,2% van de patiënten in de Tong Xie Ning onderzoeksgroep (slechts 42,9% in de placebogroep).

De kruiden in Tong Xie Ning

 • Bai Shao, Paeonia lactiflora (root)
 • Bai Zhu Atractylodes macrocephala (rhizome)
 • Qing Pi, Citrus reticulate (green unripe exocarp)
 • Xie Bai, Allium macrostemon (bulb)

Chinese kruidenformule

Onderzoek naar de effectiviteit van een Chinese kruidenformule (20 kruiden) toont aan dat deze darmklachten significant verbetert én ervoor zorgt dat de PDS klachten het dagelijks leven minder hinderen.

Losse kruiden in de Chinese kruidenformule
Dang Shen, Codonopsis pilosulae (root)
Huo Xiang, Agastaches seu pogostemi (whole plant)
Fang Feng, Ledebouriella sesloidis (root)
Yi Yi Ren, Coicis lachryma-jobi (seed)
Chai Hu, Bupleurum chinensis (whole plant)
Yin Chen, Artemisia capillaries (whole plant)
Bai Zhu, Atractylodis macrocephalae (rhizome)
Huo Po, Magnolia officinalis (bark)
Chen Pi, Citrus reticulata (pericarp)
Pao Jiang, Zingiber officinale (rhizome)
Qin Pi, Fraxinus spp. (bark)
Fu Ling, Poria cocos (sclerotium)
Bai Zhi, Angelica dahurica (root)
Che Qian Zi, Plantago spp. (seed)
Huang Bai, Phellodendron spp. (bark)
Zhi Gan Cao, Glycyrrhiza uralensis (root)
Bai Shao, Paeonia lactiflora (root)
Mu Xiang, Saussurea lappa (root)
Huang Lian, Coptidis spp. (rhizome)
Wu Wei Zi, Schisandra spp. (fruit)


Twee andere kruidenformules zijn ook effectief gebleken in de behandeling van PDS.

 • Carmint: een Iranese kruidenformule bestaande uit het extract van Melissa officinalis, Mentha spicata, and Coriandrum sativum. Deze formule is vergeleken met een placebo en bleek de hevigheid en frequentie van de buikpijn/ongemakkelijk gevoel in de buik significant te verlagen.
 • Padma Lax, een complexe Tibetaanse kruidenformule, is onderzocht bij PDS-patiënten die voornamelijk last hadden van constipatie (verstopping). Patiënten ervoeren minder constipatie, minder buikpijn, konden hun dagelijkse activiteiten beter oppakken, hadden vaker het gevoel van volledige ontlediging, minder vaak een opgezette buik en winderigheid. Een bijwerking van Padma Lax is dat de stoelgang te los kan worden, maar dit kan opgelost worden door de dosering te verlagen.

Doordat het prikkelbaredarmsyndroom waarschijnlijk meerdere oorzaken heeft, is een combinatie van kruiden mogelijk effectiever dan losse kruiden.

De redactie verschaft de informatie over de onderzochte werking van kruidenformules puur ter informatie.

Het is niet de bedoeling dat deze informatie gebruikt wordt ter vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Ga met gezondheidsklachten altijd eerst naar jouw huisarts.

Ga ook nooit zelf experimenteren met kruiden, laat je goed voorlichten door een herbalist. Niet alleen kunnen sommige kruiden inwerken op andere medicijnen, maar het gebruik van kruiden en de dosering moet door een professional met een gedegen opleiding bepaald worden.

Acupunctuurgids.nl heeft geen commercieel belang bij het verschaffen van deze informatie.
Ook op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.


Bronnen:
Treatment of irritable bowel syndrome with herbal preparations: results of a double-blind, randomized, placebo-controlled, multi-centre trial.
Tong-xie-ning, a Chinese herbal formula, in treatment of diarrhea-predominant irritable bowel syndrome: a prospective, randomized, double-blind, placebo-controlled trial
Treatment of Irritable Bowel Syndrome With Chinese Herbal Medicine
The efficacy of an herbal medicine, Carmint, on the relief of abdominal pain and bloating in patients with irritable bowel syndrome: a pilot study.
A novel treatment for constipation-predominant irritable bowel syndrome using Padma Lax, a Tibetan herbal formula.


Vond je dit artikel interessant?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang informatie over acupunctuur & Chinese Geneeskunde

We respecteren jouw privacy en gebruiken jouw e-mailadres alleen om je informatie en updates te sturen. Afmelden kan op ieder moment.