Meer energie met acupunctuur

Jeanine Hofs: Meer energie met acupunctuur

Uit de praktijk van Jeanine Hofs, therapeut Chinese Geneeswijzen en auteur van ‘Blijvend meer energie volgens de vijf elementen’.

Als ik bij de intake vraag: ‘wat kan ik voor u doen?’ dan krijg ik heel vaak het antwoord ‘ik wil graag meer energie’. Vermoeidheid en ‘niet fit zijn’ zijn de meest gehoorde klachten bij mij in de praktijk en acupunctuur is een hele goede techniek om daar verbetering in aan te brengen.

Oorzaken vermoeidheid volgens de Chinese Geneeswijzen

Vanuit de Chinese Geneeswijzen zijn er verschillende oorzaken mogelijk van vermoeidheid of het gebrek aan energie. Ik leg het mijn cliënten altijd uit met een tuinslang als voorbeeld. Stel je wilt je plantjes water geven. Je rolt de tuinslang uit en je zet de kraan open. Maar op de één of andere manier komt er niet genoeg water uit de slang. Er kunnen dan verschillende oorzaken zijn:

  • de kraan staat niet ver genoeg open
  • de slang is (gedeeltelijk) verstopt met vuil
  • er zitten allemaal kleine gaatjes in de slang waardoor het water weglekt
  • er zit een knik in de tuinslang die alles blokkeert
  • er zit niet genoeg druk op het water

Zomaar vijf redenen waarom het water geven van je plantjes niet gaat lukken. En je moet wel weten waar het aan ligt om het probleem op te lossen. Met energie en moe zijn is dat net zo. Ik moet als therapeut eerst weten wat de oorzaak van het probleem is voordat ik een behandelplan kan opstellen dat de bron aanpakt en niet alleen de symptomen behandelt.

Praktijkvoorbeeld

Karin* kwam bij mij met vermoeidheid als klacht. Zij was de laatste twee jaar al eigenlijk niet fit maar het laatste half jaar was het helemaal erg. Ze was erg moe en kon er maar niet achter komen waarom. Ze was al verschillende malen bij de huisarts geweest, bloed getest, extra vitamine D en B12 gekregen maar de klachten hielden aan. Tijdens het intakegesprek werd duidelijk dat de energie in haar Aarde-element veel te zwak was. De vermoeidheid zelf was al een signaal maar ze had ook snel blauwe plekken, een losse ontlasting, vaak een opgezette buik en piekeren was haar hobby ;-) Om terug te komen op mijn voorbeeld met de tuinslang: bij Karin stond de kraan niet ver genoeg open. Er waren ook andere elementen betrokken maar Aarde was duidelijk het belangrijkste aandachtspunt voor nu.

Ik heb een behandelplan voor haar opgesteld waarin ik haar in het begin wekelijks heb behandeld met acupunctuur om de elementen in balans te krijgen. Daarnaast heb ik haar huiswerk gegeven want ik vraag altijd van mijn cliënten een eigen inzet. Ik heb haar gevraagd voorzichtig te zijn met koude en rauwe voedingsmiddelen om de Aarde-energie te sparen. Daarnaast bleek Karin veel meer energie te steken in anderen dan in zichzelf en dat was een belangrijke reden voor haar tekort aan Aarde-energie.

Naast de acupunctuur is Karin aan de slag gegaan met zichzelf. Ze heeft geleerd zichzelf centraal te stellen en om beter voor zichzelf te zorgen. Op alle vlakken. Door de acupunctuur kreeg ze meer energie om deze stap te zetten en haar voornemen uit te voeren en vol te houden. Andersom heeft ze de behandeling enorm ondersteund door zelf  mee te werken aan de verbetering van haar energie. Want zoals ik altijd zeg: ‘met z’n tweeën kunnen we veel meer bereiken dan ik alleen!’.

* De naam Karin is fictief.

Meer informatie?

Blijvend meer energie volgens de vijf elementen
Blijvend meer energie volgens de vijf elementen

De Traditionele Chinese Geneeswijze verdeelt alle energie in de vijf elementen vuur, aarde, metaal, water en hout. Elk element speelt een specifieke rol in de aanmaak en het in stand houden van energie. In dit boek legt Jeanine Hofs, Therapeut in de TCM, uit welke rol ieder element speelt in jouw energiebalans en wat dit voor jou betekent. Welk effect het heeft, op je lichaam (fysiek) en op je emoties en gedachten (niet-fysiek). Hierdoor krijg je meer inzicht in je energiebalans en hoe je die zelf kunt verbeteren.

Aan de hand van checklists en voorbeelden ontdek je waar jouw knelpunten en blokkades zitten, en waarom je bepaalde klachten ervaart. Bovendien geeft het boek je concrete tips en oefeningen om blijvend over meer energie te beschikken.

Bestel het boek 'Blijvend meer energie volgens de vijf elementen'

Vond je dit artikel interessant?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang informatie over acupunctuur & Chinese Geneeskunde

We respecteren jouw privacy en gebruiken jouw e-mailadres alleen om je informatie en updates te sturen. Afmelden kan op ieder moment.