Effectiviteit

Ooracupunctuur

Ooracupunctuur vermindert angstgevoelens

Voor personen die frequent of in bepaalde situaties last hebben van angst, kan ooracupunctuur een uitkomst bieden. Het is een minimaal invasieve behandeling waarvan is aangetoond dat deze angst kan verminderen.

Lees details van dit onderzoek

Hippocampus

Acupunctuur nieuwe behandeling ziekte van Alzheimer?

Resultaten van recent onderzoek laten zien dat het de moeite waard is om acupunctuur te onderzoeken als nieuwe behandeling van de ziekte van Alzheimer.

Lees details van dit onderzoek

Acupunctuur en kruiden verminderen effectief premenstruele klachten (PMS/PMDD) blijkt uit 19 wetenschappelijke onderzoeken

Uit een vergelijking van wetenschappelijk onderzoeken (een “systematic review”) blijkt dat acupunctuur en kruiden premenstruele klachten met minimaal 50% kunnen verlichten.

Lees details van dit onderzoek

Grootschalig onderzoek wijst uit: acupunctuur vermindert symptomen hooikoorts

Uit onderzoek onder 422 personen met hooikoorts is gebleken dat acupunctuur effectief hooikoortsklachten kan verlichten. Acupunctuur is effectiever dan een placebo én effectiever dan cetirizine bij hooikoortsklachten.

Lees details van dit onderzoek

Electro-acupunctuur verlicht pijn door alvleesklierkanker

Patiënten met alvleesklierkanker kunnen in een later stadium van de kanker last krijgen van een zeurende pijn in de buik of rug. Recent onderzoek indiceert dat electro-acupunctuur deze pijn kan verlichten.

Lees details van dit onderzoek

Zwanger!

Acupunctuur verhoogt kans op zwangerschap door IVF-traject, zelfs na meerdere onsuccesvolle IVF-behandelingen

In 2002 bleek al uit onderzoek dat acupunctuur de kans op een succesvolle bevruchting door IVF en ICSI verhoogt.
Uit recent onderzoek blijkt nu tevens dat acupunctuur en moxa de kans op zwangerschap kunnen verhogen bij vrouwen die reeds meerdere onsuccesvolle IVF-behandelingen achter de rug hebben.

Lees details van dit onderzoek

Acupunctuur vermindert pijn en verbetert algeheel welbevinden bij longkankerpatiënten

Uit onderzoek blijkt dat acupunctuur een effectieve aanpak kan zijn voor het verminderen van de symptomen van patiënten met longkanker, met name voor het verlichten van de pijn en het verhogen van het algeheel welbevinden.

Lees details van dit onderzoek

Heroïneverslaving

Electro-acupunctuur vermindert angst en hunkering bij heroïneverslaafden

Uit onderzoek onder 60 heroïneverslaafden blijkt dat electro-acupunctuur effectief de angst en hunkering naar heroïne kan verminderen.

Lees details van dit onderzoek

Acupunctuur aan te bevelen bij pijn en andere symptomen MS

Recent onderzoek toont aan dat acupunctuur aan te bevelen is voor patiënten met MS, voor zowel pijnverlichting als het behandelen van andere symptomen.

Lees details van dit onderzoek

Een optimale bloedruk

Qi Gong verlaagt hoge bloeddruk

Uit onderzoek naar het effect van Qi Gong op verhoogde bloeddruk blijkt dat Qi Gong effectief is in het verlagen van de bloeddruk.

Lees details van dit onderzoek

Depressie

Acupunctuur aan te raden bij matige tot ernstige depressie

Recent onderzoek toont aan dat acupunctuur en counseling beiden een positief effect hebben op patiënten met een matige tot ernstige depressie.

Lees details van dit onderzoek

Acne: geïntegreerde behandeling acupunctuur en Chinese kruiden effectiever, cupping effectiever dan medicatie

Uit recent onderzoek van het Centre for Evidence-based Chinese Medicine (Beijing, China) blijkt dat een geïntegreerd behandelplan van acupunctuur en Chinese kruiden effectiever is bij acne dan alleen Chinese kruiden. Verder blijkt dat cupping in de behandeling van acne een significant beter resultaat behaald dan medicatie.

Lees details van dit onderzoek

Geïntegreerde behandeling effectief bij lage rugpijn door lumbale hernia

Onderzoek door drie ziekenhuizen in Shanghai (China) wijst uit dat een geïntegreerde TCG behandeling een heilzame aanvullende of alternatieve behandeling kan zijn voor patiënten met lage rugpijn door een lumbale hernia. De TCG (Traditionele Chinese Geneeskunde) omvat o.a. acupunctuur, Chinese kruiden, acupressuur en bewegingsoefeningen.

Lees details van dit onderzoek

Acupunctuur effectieve behandeling voor chronische lage rugpijn

Uit recent Duits onderzoek blijkt dat acupunctuur positieve effecten heeft op patiënten met chronische lage rugpijn. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat acupunctuur een effectieve, goed te verdragen behandeling kan zijn zonder grote bijwerkingen.

Lees details van dit onderzoek

Acupunctuur vermindert symptomen xerostomie (drogemondsyndroom)

Uit recent onderzoek gepubliceerd in de Annals of Oncology blijkt dat acupunctuur effectief de symptomen van xerostomie ten gevolge van bestraling van hoofd- en halskankers vermindert.

Lees details van dit onderzoek

Acupunctuur effectief bij menstruatiepijn

Een recent onderzoek toont aan dat acupunctuur effectief is in het verlichten van menstruatiepijn.

Lees details van dit onderzoek

Acupunctuur helpt patiënten met een slaapstoornis beter slapen

In een recent onderzoek is de effectiviteit van 'flying needle' acupunctuur, estazolam en nepacupunctuur vergeleken. Uit dit onderzoek blijkt dat acupunctuur absoluut aan te raden is om slaapstoornissen te behandelen: het verbetert de slaapkwaliteit en is een natuurlijk alternatief op slaapmedicatie.

Lees details van dit onderzoek

Acupunctuur vermindert opvliegers en postmenopauzale symptomen

Uit onderzoek blijkt dat acupunctuur effectief opvliegers bij postmenopauzale vrouwen vermindert en de algehele levenskwaliteit verbetert.

Lees details van dit onderzoek

Complementaire aanpak hoge bloeddruk effectief

Een recente studie vergeleek het bloeddrukverlagende effect van de complementaire aanpak met het DASH dieet. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat de complementaire aanpak zeer effectief is in het beheersen van de bloeddruk, het medicatiegebruik en cardiovasculaire risico factoren.

Lees details van dit onderzoek

Acupunctuur effectief bij hooikoorts

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat acupunctuur effectief kan zijn bij hooikoorts klachten: acupunctuurbehandelingen verminderen de hooikoorts symptomen en het gebruik van antihistamine.

Lees details van dit onderzoek

Patiënt wenst geïntegreerde zorg

Patiënten wensen een combinatie van reguliere en complementaire zorg van hun huisarts. Dat blijkt uit een onderzoek onder volwassenen met chronische gewrichtsklachten.

Lees details van dit onderzoek

Acupunctuur helpt bij stoppen met roken

Moeite met het volhouden van uw goede voornemen om te stoppen met roken? Uit onderzoek blijkt dat acupunctuur de kans op succesvol stoppen met roken vergroot en de hoeveelheid gerookte sigaretten verminderd.

Lees details van dit onderzoek

Acupunctuur helpt baby met stuitligging om te draaien

Wanneer een baby tijdens de bevalling niet met het hoofd, maar met zijn achterwerk of voeten naar beneden ligt, leidt dit tot risico’s voor de gezondheid van de moeder en de baby. Een bepaalde behandeling op een specifiek acupunctuurpunt kan ervoor zorgen dat de baby vóór de bevalling ‘spontaan’ draait.

Lees details van dit onderzoek

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang informatie over acupunctuur & Chinese Geneeskunde

We respecteren jouw privacy en gebruiken jouw e-mailadres alleen om je informatie en updates te sturen. Afmelden kan op ieder moment.