Acne: geïntegreerde behandeling acupunctuur en Chinese kruiden effectiever, cupping effectiever dan medicatie

Uit recent onderzoek van het Centre for Evidence-based Chinese Medicine (Beijing, China) blijkt dat een geïntegreerd behandelplan van acupunctuur en Chinese kruiden effectiever is bij acne dan alleen Chinese kruiden. Verder blijkt dat cupping in de behandeling van acne een significant beter resultaat behaald dan medicatie.

Opzet onderzoek

Middels een systematische review van 43 onderzoeken waaraan 3453 patiënten deelnamen werd de effectiviteit van acupunctuurpunt stimulatie bepaald. Acupunctuur stimulatie omvat o.a. acupunctuur en cupping. In de individuele onderzoeken die opgenomen werden in de review werd het effect van stimulatie vergeleken met het effect van geen behandeling, een placebo of geneesmiddelen.

Resultaat

Uit de meta-analyse blijkt dat er een significant verschil is in de toename van klachtenvrije patiënten bij een geïntegreerde behandeling van acupunctuur en Chinese kruiden ten opzichte van de behandeling met alleen Chinese kruiden. Cupping was tevens significant effectiever dan medicatie en resulteerde in meer patiënten zonder klachten. Er was geen sprake van ernstige bijwerkingen in de geanalyseerde onderzoeken.

Conclusie

Dit onderzoek indiceert dat stimulatie van acupunctuurpunten in combinatie met andere behandelmethoden effectief acne behandeld. Verder onderzoek is nodig om deze bevindingen te bekrachtigen.

Bronvermelding:
Acupoint Stimulation for Acne: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials
Hui-juan Cao, Guo-yan Yang, Yu-yi Wang, and Jian-ping Liu
Medical Acupuncture. June 2013

Vond je dit artikel interessant?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang informatie over acupunctuur & Chinese Geneeskunde

We respecteren jouw privacy en gebruiken jouw e-mailadres alleen om je informatie en updates te sturen. Afmelden kan op ieder moment.