Acupunctuur helpt patiënten met een slaapstoornis beter slapen

In een recent onderzoek is de effectiviteit van 'flying needle' acupunctuur, estazolam en nepacupunctuur vergeleken. Uit dit onderzoek blijkt o.a. dat acupunctuur wel degelijk meer effect heeft dan een placebo.
Verder blijkt dat acupunctuur absoluut aan te raden is om slaapstoornissen te behandelen: het verbetert de slaapkwaliteit en is een natuurlijk alternatief op slaapmedicatie.

'Flying needle' acupunctuur

'Flying needle' acupunctuur is een acupunctuurtechniek die vaak gebruikt wordt bij ooracupunctuur. De naald wordt minder diep en sneller ingebracht waardoor de behandeling minder gevoelig is.
In dit onderzoek wordt de flying needle techniek toegepast op acupunctuurpunten op het lichaam.

Estazolam

Het medicijn estazolam wordt meestal voorgeschreven als korte termijn behandeling van slapeloosheid. Het medicijn verlengt de slaap en vermindert het wakker worden gedurende de nacht. Een vaak voorkomende bijwerking is verminderde mentale en lichamelijke prestaties op de dag nadat het medicijn is ingenomen. Verder treedt afhankelijkheid op als het medicijn langere tijd wordt ingenomen en moet er meer van het medicijn gebruikt worden om hetzelfde effect te krijgen.

Opzet onderzoek

In het onderzoek deden 315 patiënten mee. De patiënten werden willekeurig verdeeld in 3 groepen die ieder een andere behandeling ontvingen gedurende 2 weken ('flying needle' acupunctuur, estazolam en nepacupunctuur). De acupunctuur- en de nepacupunctuurgroep kregen tevens vitamine B1 voorgeschreven. In de follow up twee weken na het behandeltraject werden de effectiviteit en de PSQI score (Pittsburgh Sleep Quality Index) vastgesteld.

Resultaat onderzoek

Uit de resultaten blijkt dat flying needle acupunctuur het effectiefst is in de behandeling van slaapstoornissen: deze behandelmethode is 84.1 % effectief. Estazolam was 59.7% effectief en nepacupunctuur 25.0%.

Bronvermelding:
Sleep disorder treated mainly with flying needling therapy: a clinical randomized controlled research
Chen XH et al.
Zhongguo Zhen Jiu. 2013 Feb;33(2):97-100.

Vond je dit artikel interessant?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang informatie over acupunctuur & Chinese Geneeskunde

We respecteren jouw privacy en gebruiken jouw e-mailadres alleen om je informatie en updates te sturen. Afmelden kan op ieder moment.