Acupunctuur vermindert symptomen xerostomie (drogemondsyndroom)

Uit recent onderzoek gepubliceerd in de Annals of Oncology blijkt dat acupunctuur effectief de symptomen van xerostomie ten gevolge van bestraling van hoofd- en halskankers vermindert.

Xerostomie

Xerostomie (drogemondsyndroom) is een syndroom waarbij te weinig speeksel wordt gevormd waardoor er een droge mond ontstaat. Xerostomie vermindert de levenskwaliteit van patiënten: het heeft invloed op de smaakbeleving, kauwen, slikken, praten en slapen.

Xerostomie kan onder andere ontstaan door de bestraling van hoofd- en halskankers. Uit onderzoek blijkt dat 41% van de patiënten 5 jaar na de bestraling nog last heeft van matige tot ernstige xerostomie.

Opzet onderzoek

Aan het onderzoek naar de effectiviteit van acupunctuur op xerostomie ten gevolge van bestraling van hoofd- en halskankers participeerden zeven oncologie behandelcentra in Engeland.

In totaal namen 145 patiënten uit de behandelcentra deel aan dit onderzoek.

Patiënten kregen zowel acupunctuurbehandelingen als voorlichting over optimale mondverzorging bij xerostomie. Voorafgaand aan het behandeltraject en in week 5, 9, 13, 17 en 21 werd het effect van de behandelingen gemeten.

Resultaat

Uit de resultaten blijkt dat acupunctuur, in vergelijking met de geadviseerde mondverzorging bij xerostomie, significant de symptomen van xerostomie vermindert.

De acupunctuurbehandelingen zorgden voor een vermindering van:

  1. droge mond
  2. kleverig speeksel
  3. noodzaak om vocht te drinken om voedsel te kunnen doorslikken
  4. 's nachts wakker worden om te drinken

Bronvermelding:
ARIX: a randomised trial of acupuncture v oral care sessions in patients with chronic xerostomia following treatment of head and neck cancer
Simcock R, Fallowfield L, Monson K, Solis-Trapala I, Parlour L, Langridge C, Jenkins V;
Annals of Oncology 24, no. 3 (2013): 776-783.

Vond je dit artikel interessant?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang informatie over acupunctuur & Chinese Geneeskunde

We respecteren jouw privacy en gebruiken jouw e-mailadres alleen om je informatie en updates te sturen. Afmelden kan op ieder moment.