Complementaire aanpak hoge bloeddruk effectief

De complementaire geneeskunde raadt een multidisciplinaire benadering aan in de behandeling van hoge bloeddruk. Een recente studie vergeleek het bloeddrukverlagende effect van de complementaire aanpak met het DASH dieet. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat de complementaire aanpak zeer effectief is in het beheersen van de bloeddruk, het medicatiegebruik en cardiovasculaire risico factoren.

DASH

DASH (Dietary Approach to Stop Hypertension) is een voedingsplan aanbevolen door het nationale hart, long en bloed instituut in de USA om hoge bloeddruk te voorkomen en te controleren. Dit voedingspatroon is rijk aan fruit, groente, volkoren granen en vetarme melkproducten, bevat vlees, vis, gevogelte, noten en bonen; en is arm aan producten met toegevoegde suikers, rood vlees en toegevoegde vetten. Naast het effect op de bloeddruk, wordt DASH aanbevolen als het ideale voedingspatroon voor alle Amerikanen.

Opzet onderzoek

Voor dit onderzoek werden 113 patiënten die reeds bloeddrukverlagende medicijnen namen willekeurig onderverdeeld in 2 groepen:
1 groep werd behandeld met de complementaire aanpak om de bloeddruk te verlagen (een rijst dieet, wandelingen, yoga, ontspannings- en stress management). Groep 2 ging op het DASH dieet en nam, net als groep 1, regelmatig wandelingen. Beide groepen werden 16 weken lang behandeld.

Gedurende het behandeltraject werd de bloeddruk structureel gemeten en werd waar nodig de bloeddrukverlagende medicatie verminderd. Na het behandeltraject volgde nog een 6 maanden durende periode van nazorg.

Resultaat

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat de complementaire aanpak betere resultaten opleverde dan het DASH voedingsplan. 70.7% van de patiënten behandelt met de complementaire aanpak moesten gedurende het onderzoek de bloeddrukverlagende medicatie afbouwen ten opzichte van 32.7 in de DASH groep. Na 6 maanden was het medicatiegebruik onveranderd bij de meeste patiënten.

Significante vermindering in de BMI, cholesterol en levenskwaliteit werd alleen gemeten in de groep behandeld met de complementaire aanpak.

Conclusie

Geconcludeerd mag dus worden dat aanpassingen in de levensstijl en voeding gebaseerd op de principes van de complementaire geneeskunde zeer effectief zijn in het beheersen van de bloeddruk, het medicatiegebruik en cardiovasculaire risico factoren.

Bronvermelding:
Comprehensive Approach to Lower Blood Pressure (CALM-BP): a randomized controlled trial of a multifactorial lifestyle intervention
A Ziv et al.
Journal of Human Hypertension advance online publication 18 April 2013; doi: 10.1038/jhh.2013.29

Vond je dit artikel interessant?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang informatie over acupunctuur & Chinese Geneeskunde

We respecteren jouw privacy en gebruiken jouw e-mailadres alleen om je informatie en updates te sturen. Afmelden kan op ieder moment.