Gespot op het web

Business Standard

A Kuwaiti princess learns acupuncture in Mumbai

Een Koeweitse prinses leert acupunctuur zodat ze volwaardige acupunctuurafdelingen kan starten in Koeweitse ziekenhuizen en klinieken

Lees het artikel op de website van de Business Standard

AFMC

Battlefield acupuncture fights pain, skepticism

Amerikaanse luchtmacht traint medici in 'battlefield acupuncture'

Lees het artikel op de website van de AFMC

NOS

Ongeveer miljoen Nederlanders naar alternatieve genezers

Ongeveer een miljoen mensen bezoeken wel eens een alternatieve genezer. Vooral mensen tussen de 30 en 65 jaar bezoeken een alternatieve genezer. Het zijn vooral vrouwen, hoger opgeleiden en mensen die aanvullend zijn verzekerd.

Een bezoek aan de acupuncturist is het populairst, gevolgd door de homeopaat en de chiropractor. De meeste bezoekers hebben een langdurige aandoening. Zij lopen vaak ook al bij een reguliere medisch specialist.

Bezoekers van alternatieve genezers zijn over het algemeen ook zeer tevreden over hun bezoek. Gemiddeld gaven zij een 8,1 als rapportcijfer. Huisartsen worden iets lager gewaardeerd met een 7,7. Specialisten scoorden een 7,8.

Lees het artikel op de website van de NOS

Mail Online

Acupuncture and yoga for drug addict prisoners: Inmates to be offered treatments to help them break their habit

Amerikaanse gevangenen krijgen acupunctuurbehandelingen aangeboden als onderdeel van het afkicktraject.

Lees het artikel op de website van The Daily Mail

NPVA

Minister Schippers: 'Geen regelgeving in voorbereiding om specifiek de acupunctuur te reguleren'

Eerder dit jaar ging de videoboodschap van minister Schippers viraal. In deze boodschap doet zij grove en ongefundeerde uitspraken over de 'alternatieve' geneeswijzen. Verontrust door haar onkunde en/of belangenverstrengeling, is er een petitie gestart waarin haar aftreden wordt geëist.

In reactie op de ontwikkelingen heeft de Nederlandse Patiëntenvereniging voor Acupunctuur de minister uitgenodigd voor overleg. "Om met haar in een open dialoog te bespreken hoe de NPVA als patiëntenvereniging voor acupunctuur kan bijdragen om de randvoorwaarden te bewerkstelligen die zij nodig acht om acupunctuur op haar merites te beoordelen. Want, en dat is ook in het BTW debat en de lobby gebleken, de acupunctuur is daarbij niet inhoudelijk op objectieve gronden beoordeeld."

In de officiële reactie van de minister wordt aangegeven dat ze "goede notie heeft genomen van het aanbod. Ik kan u echter berichten dat er geen regelgeving in voorbereiding is die tot doel heeft om specifiek de acupunctuur te reguleren. Alles overwegende zal ik u daarom niet uitnodigen voor een gesprek."

Lees het artikel op de website van de Nederlandse Patiëntenvereniging voor Acupunctuur

TCM Academie voor opleiding Medische Basis Kennis als één van de eerste in Nederland geaccrediteerd door CPION

CPION is een accreditatieorgaan dat door de zorgverzekeraars is aangewezen om het kwaliteitsniveau van de opleiding Medische Basis Kennis (MBK) van therapeuten werkzaam in het complementaire veld te borgen. Goedkeuring door het CPION betekent dat een opleiding aan de strengste eisen voldoet en dat acupuncturisten met deze MBK-vooropleiding wat betreft de medische reguliere basiskennis voldoen aan de kwaliteitseis van de zorgverzekeraars.

Lees het nieuws op de website van de TCM Academie

Internationaal pleidooi voor natuurlijke pijnstillers zonder bijwerkingen

In een editorial van een internationale tijdschrift voor pijnbehandelaars, the Journal of Pain and Relief, heeft voorzitter van IOCOB, Jan M. Keppel Hesselink, een duidelijk pleidooi geschreven waarom de eerste keuze bij chronische pijnbehandeling anders gemaakt dient te worden dan zoals dat nu gebeurt binnen de medische wereld.

Door aan te geven dat bepaalde natuurlijke pijnstillers een goede werkzaamheid hebben (uitgedrukt als numbers needed to treat) en een bijzonder goede veiligheid, (numbers needed to harm) laat hij zien dat reguliere pijnstillers een vaak ongunstig profiel hebben. En dat de keuze voor pijnstillers dus een andere dient te gaan worden.

Lees het artikel op de website van IOCOB

Prince Charles makes plea on alternative medicine

Prince of Wales calls for alternative medicine to be treated fairly and for regulation to govern its use.

Lees het artikel op de website van The Telegraph (Engelstalig)

Minister Schippers: belangenverstrengeling?!

In de videoboodschap van minister Schippers aan de Vereniging tegen de Kwakzalverij laat zij zich in haar functie als minister schokkend en ongefundeerd uit over het complementaire veld.

Het is verbazingwekkend hoe slecht de minister geïnformeerd is over de stand van zaken met betrekking tot de bewezen effectiviteit van diverse complementaire behandelmethoden. De volksgezondheid: daar is zij op dagelijkse basis mee bezig en we mogen verwachten, zo niet eisen, dat Nederland een kundige leider heeft op één van de belangrijkste aspecten van ons leven.

Mogelijk is er sprake van belangenverstrengeling. Uit deze videoboodschap blijkt dat Edith zeer makkelijk de feiten naast haar neerlegt, ongenuanceerde lof uit richting de Vereniging tegen de Kwakzalverij en het “relativeren van de aantrekkelijkheid van de alternatieve geneeswijzen” wil stimuleren.

Bekijk de videoboodschap en teken de petitite om het aftreden van deze minister te eisen.

NB: deze petitie is niet het initiatief van acupunctuurgids.nl maar wij vinden het belangrijk dat dit signaal (dat belangenverstrengeling en/of grove onkunde van onze volksvertegenwoordigers niet wordt geaccepteerd) wordt afgegeven.

'Sta je open voor iets meer dan traditionele behandelingen, dan word je direct belasterd'

Jarenlang mogen artsen mensen volpompen met bètablokkers, antidepressiva en slaappillen zonder dat daar goede indicaties voor zijn, schrijft psychiater Bram Bakker. 'Maar aandacht vragen voor minder ingrijpende interventies dan medicijnen mag niet van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.'

Lees de column op de website van de Volkskrant